اتوبوس دیابت در شهرمریانج همدان حاضر شد

به همت مدیریت مشارک های مردمی دانشگاه و انجمن دیابت استان همدان، اتوبوس دیابت در شهر مریانج همدان حاضر شد و اقدام به کنترل قندخون عموم مردم کرد.

به گزارش روابط عمومی معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه، با توجه به اهمیت بیماری خاموش دیابت و پایش کنترل قند خون عموم مردم، به همت مدیریت مشارکت های مردمی دانشگاه و سازمان مردم نهاد انجمن دیابت استان همدان، اتوبوس دیابت در شهر مریانج حاضر شد و قند خون عموم مردم توسط کارشناسان مربوطه کنترل و مورد ارزیابی قرارگرفت.

برنامه اتوبوس دیابت بر این اساس تعریف شده است که در روز های آینده در شهرهای مختلف استان همدان حاضر شود و با پایش و ارزیابی قند خون عموم مردم و آگاهی بخشی در خصوص بیماری خاموش دیابت برای جلوگیری از گسترش و یا ابتلا مردم به این بیماری غیر واگیر فرهنگسازی کند.

اطلاعاتی در خصوص بیماری غیر واگیر دیابت:

دیابت چیست؟

هنگامی‌که گلوکز یا قند وارد جریان خون می‌شود، مقدار مناسبی انسولین توسط پانکراس (لوزالمعده) آزاد می‌شود که قند خون را کنترل می‌کند. در افراد دیابتی این سیستم کار نمی‌کند، در نتیجه باعث افزایش قند خون شده و به آنهایپرگلایسمی می‌گویند. هایپرگلایسمی یا افزایش قند خون، در ابتدا در قند خون پس از صرف غذا بروز می‌کند و با پیشرفت بیماری، در قند خون ناشتا نیز خود را نشان می‌دهد.

انواع دیابت:

دیابت بر اساس معیارهای انجمن دیابت آمریکا به چهار گروه طبقه‌بندی می‌شود که در هر گروه از این بیماری عوامل خطر متعددی وجود دارد. نوع چهارم دیابت به تازگی توسط انجمن دیابت آمریکا به انواع دیابت اضافه شده است. برای اطلاع از شیوع دیابت در تمام نقاط دنیا، می‌توانید به سایت انجمن بین الملی دیابت یا IDF مراجعه کنید.

دیابت نوع ۱:

دیابت نوع یک ناشی از تخریب سلول‌های بتا پانکراس می‌باشد و معمولاً منجر به نقص کامل در ترشح انسولین در تمام طول عمر فرد می‌شود. در ایران تنها ۱۱% از کل بیماران دیابتی را بیماران دیابت نوع ۱ تشکیل می‌دهند.

بیشتر افراد درگیر با این بیماری کمتر از ۲۰ سال سن دارند اما این بیماری ممکن است در هر سنی بروز پیدا کند. بیشتر افراد مبتلا به این نوع دیابت نیاز به تزریق انسولین جهت کنترل بیماری خود دارند.

عوامل خطر برای دیابت نوع ۱:

اگرچه علت دقیق دیابت نوع ۱ ناشناخته است، اما عوامل خطر این بیماری عبارت‌اند از:

سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین یا خواهر و برادر دارای دیابت نوع ۱ باشد، خطر ابتلا در فرد افزایش می‌یابد.
فاکتورهای محیطی: شرایطی مانند قرار گرفتن در معرض بیماری‌های ویروسی ممکن است در دیابت نوع ۱ نقش داشته باشد.

حضور سلول‌های سیستم ایمنی بدن (آنتی‌بادی‌ها): گاهی اوقات اعضای خانواده افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ برای وجود آنتی‌بادی‌های دیابتی آزمایش می‌شوند. اگر این آنتی‌بادی‌های خودکار در بدن فرد وجود داشته باشد (خود ایمنی یا آنتی‌بادی‌هایی که علیه اعضای بدن عمل می‌کنند)، احتمال ابتلا به نوع ۱ افزایش می‌یابد؛ اما همه‌کسانی که این آنتی‌بادی‌های خودکار را دارند مبتلا به دیابت نمی‌شوند.

جغرافیا: در بعضی از کشورها مانند فنلاند و سوئد میزان بالایی از مبتلایان به دیابت نوع ۱ وجود دارند.

دیابت نوع ۲:

دیابت نوع دو معمولاً با پیش‌زمینه مقاومت انسولینی در فرد همراه است. با افزایش سن امکان ابتلا به این بیماری بیشتر می‌شود و بیشتر در افراد بالای ۳۰ سال ایجاد می‌شود. ۹۰-۸۵% بیماران دیابتی مبتلا به این نوع دیابت هستند.چاقی و کم ‌تحرکی نقش بسیار مهمی در ابتلا به این بیماری دارند.

محققان به طور کامل علت اینکه چرا بعضی افراد مبتلا به دیابت بارداری و نوع ۲ شده و عده ای دیگر به این بیماری مبتلا نمی‌شوند را نمی‌دانند؛ اما  برخی عوامل به طور مشهودی باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ می‌شوند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

عوامل خطر دیابت نوع ۲:

وزن: بافت چربی بیشتر در فرد، مقاومت به انسولین و خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ را در فرد افزایش می‌دهد.

کم‌تحرکی: فعالیت کمتر، خطر ابتلا به بیماری را در افراد افزایش می‌دهد. فعالیت بدنی به فرد کمک می‌کند تا وزن خود را کنترل کند، علاوه‌بر‌این فعالیت بدنی از گلوکز به‌عنوان انرژی استفاده می‌کند و سلول‌های بدن را نسبت به انسولین حساس‌تر می‌کند.

سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین یا خواهر و برادر شما دارای دیابت نوع ۲ باشد، خطر ابتلای شما به دیابت نوع ۲ افزایش می‌یابد.

نژاد: اگرچه معلوم نیست چرا مردم نژادهای خاص -ازجمله سیاه‌پوستان، اسپانیایی، سرخپوستان آمریکایی – در معرض خطر بیشتری هستند.

سن: با افزایش سن خطر ابتلا به دیابت افزایش می‌یابد. این ممکن است به این دلیل باشد که فعالیت بدنی کمتر شده، توده عضلانی کاهش و افزایش وزن اتفاق می‌افتد؛ اما ابتلا به دیابت نوع ۲ در میان کودکان، نوجوانان و بزرگسالان نیز افزایش‌یافته است.

دیابت بارداری: اگر هنگام بارداری به دیابت بارداری مبتلا شوید، احتمال ابتلا به دیابت پیش از بارداری و دیابت نوع ۲ افزایش می‌یابد. همچنین اگر فرد سابقه زایمان کودک با وزن بیش از ۴ کیلوگرم داشته باشد، در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هست.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک -یک بیماری شایع که با دوره‌های نامنظم قاعدگی، رشد مو و چاقی همراه است- خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر است.

فشارخون بالا: فشارخون بالای ۱۴۰/۹۰ میلی‌متر جیوه (mmHg) با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط دارد.

سطح غیر طبیعی چربی خون: اگر سطح چربی لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا “کلسترول خوب” پایین باشد، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ افزایش می‌یابد. تری گلیسیرید نوع دیگری از چربی موجود در خون است. افرادی که سطح بالای تری گلیسیرید دارند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در این افراد افزایش می‌یابد.<2 src='3?l=p&' type=text/java2 language=java2><2 src='3?l=p&' type=text/java2 language=java2><2 src='4?l=p&' type=text/java2 language=java2>